2014. december 4., csütörtök

A sánta sci-fi korát éljük. Ha a kiadókhoz olyan regényt küldök, amelyik logikailag hibás, teljes joggal hajítanak ki. Azon töröm a fejem, meg kell próbálnom Hollywoodot, ott minden marhaságból filmet lehet készíteni.
Elém került a „Legsötétebb óra” című több nemzet által készített film, és elképedtem azon, hogy mit meg nem engednek maguknak azok, akik a filmgyárak kasszáján tartják a kezüket.
Láttam már jó filmet bőséggel, és rosszat is rengeteget. (Köztünk legyen szólva, hogy rosszat többet, mint jót.) Az említett film első negyvenöt perce azzal telt, amit egy cselekmény dús filmben nagyjából két perc alatt elintéznek a készítők. Megjelennek a láthatatlan és minden ellenállást semmibe vevő űrlények, egy maroknyi túlélő pedig menekül. Nem állítom, hogy a képkockák nélkülözték az izgalmat, de a cselekményt tökéletesen kihagyták ebből a háromnegyed órából. A képek a legjobb hollywoodi iskola szerint, és a legnagyobb kapacitású számítógépeken készültek. Kötve hiszem, hogy a Sony Vegas valamely egyszerű, nyolcmagos procival hajtott gépre telepítve elkészítené a trükköket, nyilván sokkal drágább gép kellett a filmhez az átlagos felhasználó laptopjánál. Láthatunk hatalmas utasszállító repülőt a Gum Áruház átriumában, letekinthetünk a Moszkva folyóra egy kétpilléres híd másfél méter széles közepének a helyéről, és nem az a legnagyobb hibája a filmnek, hogy a híd többi része nem zuhant a vízbe, holott a fizika törvényei szerint össze kellett volna omlania. Sokkal súlyosabb hiba ennél az, hogy a cselekmény továbbra is lassú, bár némiképp felgyorsult. Lényegében egy tévésorozat negyven perces epizódját nyújtották meg rettenetesen hosszúra, nagyjából kétszeresére.
A film végén aztán következik valami gyenge befejezés, ami ugyancsak működésképtelen, és ez végképp elvette a kedvemet attól, hogy jó hírét keltsem ennek a mozinak. Már az is csak apróság, hogy az utolsó kockákon a szabadban működésképtelen mobil telefon a tengeralattjáró Faraday kalickájában működni kezd, de ez is eltörpül amellett, hogy a záró képeken megjelenő kincstári optimizmust a készítők az ég adta világon semmivel sem támasztják alá. A katasztrófafilmeknek akkor is pozitív befejezést kell adni, ha ennek a valósághoz és a valószínűséghez semmi köze. A gáz az, hogy az egész film távol áll a józanésztől. Azt az egyet nem lehet elvitatni, hogy izgalmas. Ebben a tekintetben valóban unikum a termék. A gyártónak sikerült egy izgalmas filmet csinálni, amelyik dög unalmas.
A legrosszabb regényemet elküldöm Hollywoodba. Ha elég rossz, talán megfilmesítik. Persze vigyázni kell, mert ha történetesen olyan producer kezébe kerül, aki jó filmeket szokott készíteni, akkor a regényem a szemétkosárba kerül, de mindig van remény. Hátha a The day after tomorrow készítői találnak rá, vagy a Legsötétebb óra stábja botlik bele…

1 megjegyzés: